Efektivitas Larutan Elektrolit Pada Perubahan Kualitas Buah Apel

Diana Risa Putri (SMA Islam Al-Fajar Jawa Barat, Indonesia)
Siska Fauzi (SMA Islam Al-Fajar Jawa Barat, Indonesia)

Abstract


The process of discoloration is an indication of damage in food. In this case, apples are one of the commodities that often experience this event. The cause of the discoloration is the polyphenol oxidase (PPO) enzyme. One possible prevention that can be used to inhibit the discoloration event is by administering ascorbic acid, iodine, and glucose compounds. The purpose of this study was to analyze the color changes in apples after being treated with ascorbic acid, iodine, and glucose. Color change testing was carried out using immersion in the three solutions. The results obtained from this study were that the treatment of the three solutions for 6 hours, 12 hours, 24 hours, 36 hours, and 48 hours was able to inhibit the discoloration of the cut apples. Increasing the concentration of ascorbic acid, iodine, and glucose solutions causes an increase in the ability to inhibit the browning reaction. In addition to the concentration factors of the three solutions, soaking time also affects the quantity of color change inhibition.


Keywords


Electrolyte; Apples

References


Agustian, I. D. (2019). Pengaruh Sistem Informasi Manajamen Terhadap Peningkatan. Universitas Dehasen Bengkulu.

Alfianti, P. W. (2018). Karakteristik Fisik, Kimia, Dan Organoleptik Apel Manalagi Terolah Minimal Dengan Perlakuan Lama Pencelupan Dalam Ekstrak Jeruk Nipis Dan Aplikasi Edible Coating Pati Kimpul.

University Of Muhammadiyah Malang.

Alhaddad, S. A. (2019). Evaluasi Desain User Interface Berdasarkan User Experience Pada Aplikasi Ijateng. Fakultas Ilmu Budaya Universitas Diponegoro.

Arikunto, S. (2013). Prosedur Penelitian Suatu Pendekatan Praktik. Edisi Revisi. Pt. Rineka Cipta.

Arsa, M. (2016). Proses Pencoklatan (Browning Process). Universitas Udayana Denpasar.

Ashari, A. (2021, May 19). Mengapa Buah Apel Berubah Warna Jadi Kecokelatan Setelah Diiris? Retrieved From Bobo.Grid.Id:

https://Bobo.Grid.Id/Read/082702004/ Mengapa-Buah-Apel-Berubah-Warna- Jadi-Kecokelatan-Setelah- Diiris?Page=All diakses pada 22 Oktober 2022

Baeza, R. (2007). /www.Semanticscholar.Org. Retrieved From Comparison Of Technologies To Control The Physiological, Biochemical And Nutritional Changes Of Fresh Cut Fruit: https://Www.Semanticscholar.Org/Pa per/Comparison-Of-Technologies-To- Control-The-And-Of- Baeza/6edacbb330acf578b710f1efc3e 83deb73971f70 diakses pada 27 Oktober 2022

Fadli, R. (2022, July 22). www.Halodoc.Com. Retrieved From Kandungan Buah Lemon Yang Baik Untuk Kesehatan Kulit: https://www.Halodoc.Com/Artikel/Kan dungan-Buah-Lemon-Yang-Baik- Untuk-Kesehatan-Kulit, diakses pada 1 November 2022

Gunawan, M. A. (2013, January 15).

Samsulrailfans.Blogspot.Com. Retrieved From Penelitian Perubahan Warna Pada Buah Apel: https://Samsulrailfans.Blogspot.Com/2 013/01/Ipa-Smk-Kelas-Xi-Contoh-Makalah-Ipa.Html diakses pada 1 November 2022

Hasna, L. Z. (2020). Pengaruh Penambahan Gula Pasir Sukrosa Pada Buah. Universitas Sultan Ageng Tirtayasa.

Hidayat, A. (2021). www.Kajianpustaka.Com. Retrieved From Kuantitatif Adalah Penelitian: Tujuan, Jenis-Jenis, Pengertian, Contoh Dan: https://https://Www.Kajianpustaka.Co m/2021/09/Metode-Eksperimen.Html/ 2012/10/Penelitian-Kuantitatif.Html diakses pada 9 November 2022

Indriani, L. (2017). Uji Stabilitas Vitamin C Pada Sediaan Minuman Soda Bervitamin Dengan Metode Kromatografi Cair Kinerja Tinggi (Kckt). University Of Muhammadiyah Malang.

Inggrid, M. D. (2019). Penghambatan Browning Pada Ekstrak Apel Malang Dengan Asam Organik. Universitas Katolik Parahyangan Bandung.

Lystia, A. I. (2018). Aplikasi Edible Coating Pati Singkong (Manihot Utilissima Pohl.) Dengan Variasi Air Perasan Jeruk Nipis (Citrus Aurantifolia S.) Pada Buah Potong Apel Manalagi (Malus Sylvestris Mill.). Uajy.

Munawara, M. (2021). Efek Penambahan Asam Askorbat Terhadap Karakteristik Fisik Dan Aktivitas Antibakteri Hand Sanitizer Ekstrak Cair Etanol Teh Hijau (Camellia Sinensis L.) = The Effect Of Addition Ascorbic Acid On Physical Characteristics And Antibacterial Activity Of Green. Universitas Hasanuddin.

Nardin, D. (2020). Analisis Kadar Yodium Pada Garam Yang Diproduksi Di. Universitas Indonesia Timur.

Putri, D. S. (2018). Efek Rendaman Garam Sebagai Antibrowning Pada Apel. Akademi Farmasi Malang.

Riduwan. (2013). Dasar-Dasar Statistik. Bandung: Alfabeta.

Rosliani, S. M. (2017). Pengaruh Pemberian Reward And Punishment Terhadap Motivasi Belajar Siswa Kelas X Pada Mata Pelajaran Pkn Di Sma Pasundan 3 Bandung. Fkip Unpas.

Sari, R. A. (2022). Aplikasi Edible Coating Aloe Vera Dan Alginat Terhadap Kualitas Buah Fresh-Cut Nanas (Ananas Comosus) Selama Penyimpanan. Universitas Muhammadiyah Yogyakarta.

Sudaryana, B. D. ( 2022 ). Metodologi Penelitian Kuantitatif. Yogyakarta : Cv Budi Utama.

Sutresna, N. D. ( 2016). Aktif Dan Kreatif Belajar Kimia. Bandung : Grafindo Media Pratama.

Ulfah, U. (2018). Studi Pembuatan Cookies Fungsional Dengan Penambahan Tepung Apel Varietas Malus Sylvestris Dan Malus Domestica Terhadap Sifat Fisikokimia Dan Organoleptik. University Of Muhammadiyah Malang.

Umam, K. (2018). Kualitas Fisik Dan Kimia Gula Siwalan Produksi Rumahan Di Desa Grujugan Kec Gapura Kab Semenep (Dikembangkan Sebagai Sumber Belajar Biologi Dalam Bentuk Leaflet). University of Muhammadiyah Malang.

Vionalita, G. (2019). Metodologi Penelitian Kuantitatif. Universitas Esa Unggul.




DOI: https://doi.org/10.24952/lavoisier.v2i2.8765

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 Diana Risa Putri, Siska Fauzi

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.


Journal Lavoisier: Chemistry Education Journal, The Infomation and Files Indexed by:

Free counters!

Creative Commons License
Lavoisier:Chemistry Education Journal is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License. Copyright © 2022 Lavoisier:Chemistry Education Journal.All rights reserved.